Plač, pelene i frontside!

wpid-DSC_1033.jpg

Kada bih nekako uspio dešifrirati ono što mi je moj 16 dana stari sin pokušao cijelu noć objasniti, onda bi taj razgovor vjerojatno izgledao ovako:

Sin – “Čača, ja san odlučija da ćeš ti sutra ujutro prije posla surfat, jer prognoza je cakum pakum, a na Divuljama bi moga biti lipi val za vježbat wave i skokove!”
Čača – “Sine legendo, daj besu! Baš ti fala, baš si pravi tatin sin, legenda bliskog i dalekog istoka, najbolje dite na svitu, ponos matere i čače, ma znaš šta sinko, toliki si frajer da ja to ni u jednoj reportaži ne mogu napisat! Ma daj besu asu!”
Sin – “Evo ti besa čale!”
Tata – “Znači, fino ćeš me pustit cilu noć spavat tako da se mogu ujutro, nakon 7 sati sna, lipo probudit u 5 ujutro i otić na Divulje u 6 ujutro i lipo surfat?”
Sin – “Nope, cilu noć ću te držat budnim da stigneš ujutro na spot i da ne bi slučajno prispava alarm.”
Tata – “Ou šit!”

Buđenje

00:30 Buđenje prvo

Dragi dnevniče, Lovre se jutros, taman kada smo mater i ja odspavali uru vrimena, raspekmezija jer je bija gladan. Ajde, prošlo je dobro, lipo je papao, a onda zaspao.

03:00 Buđenje zadnje

Dragi dnevniče, Lovre su opet probudija u 3 ujutro i plakao je. Počelo je dobro, bija je gladan pa ga je mama nahranila, i mali je zaspao na 5 minuta, a onda je počeja urlat. Onda sam ga ja uzeja i culja po sobi, ali je opet plaka. E onda sam ga ja odlučija prominit…. KRIVA ODLUKA. Dok sam ga mijenjao, dragi dnevniče, i dok sam lipo brisa malog pokakanca i taman skinija pokakanu pelenu i da ću stavit drugu čistu, eto ti mali se opet pokakija po čistoj krpi. Dragi dnevniče, mali je pravi pokakanac, On je naravno urla jer se to sve razvuklo, a mater fino spava. E nakon što sam sredija taj urnebes od pokakanosti mali je urla, a ja ne znam što ću. E onda sam ga culja opet po sobi po ure ne bi li zaspa, a sat je neumoljivo došao na 5 ujutro. Što učiniti sa bebačem kada ne znate što više učiniti… ma daj dite materi! Mama je to riješila za čas, a ja sam napokon mogao u krevet malo prileći.

5:30

Čovječe, ‘oću li se utajat ili neću, ‘oću li ili neću, ‘oću li ili neću. Ne sjećam se da sam ikada otiša u 6 uri ujutro na škuru pod tamnim masnim oblacima. Ajde da je sunce, čovjek bi bio malo vedriji, ali nikad nisam volio škure bure. Baš sam neodlučan. Ne ide mi se, ali opet, ako se hoću bavit ovim glupim sportom, ne mogu više kako mene volja, nego kako odgovara potrebama moje obitelji. Ne mogu ja sada cilo popodne surfat na buri koja vjerojatno neće puhati i otkazati sve popodnevne obveze. Ta su vremena davno prošla. I taman kada su mi se oči sklopile da blaženo zaspem oko 5:45, i osjetio sam blaženi umor kako preuzima kapke, otvaram oči, stišćem zube i ustajem. Ajmo, ako ne bude surfanje idem barem malo snimit lokalne spotove i nać koju žrtvu za kavu u 6 ujutro.

“Tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se!” (Lk 11)

Grijem mlijeko, spremam žitarice, spremam marendu. Prije doručka, kažem sljedeću molitvu:

Dođi, Duše Presveti,
sa neba nas posjeti,
zrakom svoje milosti.

Dođi, oče ubogih,
Djelitelju dara svih,
Dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag,
ti nebeski goste drag,
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore,
u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog,
sjaj u srcu puka svog,
napuni nam dušu svu.

Bez Božanstva tvojega,
čovjek je bez ičega,
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj,
suha srca zalivaj,
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene,
zagrij grudi ledene,
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju,
što se u Te ufaju,
sedam Svojih dara daj.

Daj nam krejpost zaslužnu,
i smrt lijepu, blaženu,
Daj vjekovit svima raj.
Amen.
Aleluja.

“U vrućini lahore!” kaže molitva, ja se prekrižim i pojedem jednostavan doručak. “Bože u tvoje ruke!” Opremu sam na brzinu spremio na krov. Uzeo sam samo Starboard Evo 80 litara, moju novu dasku koju sam kupio kod Škodre za 150€ i mogu vam reći da je daska za tu cijenu super. Evo test ovdje. Iskreno htio sam kupiti novog Fanatica thrustera 95 litara, ali novaca nemam. I taman nađem oglas na Wsurf.net i hitno se javim Škodri i daska je za tjedan dana bila u mojoj garaži. Htio sam neki new wave đir daske jer sam se odlučio baviti isključivo wave jedrenjem. Moram priznati da sam namjerno riskirao jer znam da na Divuljama oprema uvijek pita koju litru više i po kvadrata više. Ali moram napokon testirati Evo 80 kako spada. Iskreno, u srcu nisam mislio da ću surfati.

Došao sam prvo na Divulje:

Vjetra je bilo nekih 100 metara od obale kao što se i vidi na filmu, a val je bio odličan. Ne znam kako vi doživljavate, ali Divulje su, kada dobro puše, pravi mali wave spot. Imate side shore vjetar, a val kao što vidite, čisti on shore, koji se u relativno plitkoj uvali lijepo formira. Kada reful probije u uvalu i vi uletite na ove valove može se rajdati frontside, nije baš kao Kapo Verde, ali je više kao Sal i Boavista ;)

Nakon toga sam otišao na Resnik i ufurao se jer sam vjerovao da će tamo vjetar biti jači i odmah uz obalu, ali ćorak. Na Resniku mali val i mali vitar. Boki je javio da ne može surfat jer ima posla. I što sada. Prošetao sam se Resnikom i kada sam prema Divuljama vidio kako se pjeni onaj val, sjeo sam u auto otišao na Divulje i računao, bar ću gledati valove prije nego odem u Split na posao.

wpid-DSC_1033.jpg

U meni ipak nemir. Sedam manje kvarat, a ja gledam more, gledam valove, gledam sat koji lagano otkucava. Tik tak. Hoću neću. Odlučim popričati sa svojom glavom:

Ja – “Gospođo luda glavo imam jedno pitanje za Vas!”
Luda glava – “Izvolite, mladiću, kako Vam mogu pomoći?”
Ja – “Jednostavno. Naime, hoću li surfati ili neću?”
Luda glava – “Čujte, kako Vam reći… u jednu ruku da, a u jednu ruku ne.”
Ja – “Zanimljiv odgovor, ali ja ne znam što mi to riješava?”
Luda glava – “Vidim da si dečko skroz OK, pa ćemo ‘vako. Ti počni rigovat, pa složi dasku, pa lagano obuci odjelo, pa onda ako ne bude vitra lipo na posal!”
Ja – “Luda glavo može! Stvarno si luda, hvala ti!”
Luda glava – “Nema na čemu, uvijek na usluzi!”

I tako ja poslušam ludu glavu, narigujem 5.0, ispeglam ga malo, složim dasku, pogledam sat, kad ono 7:06 sati. Onda obućem odjelo, ugrijem se i hop u more…

Nizdolikarce i uzgorikarce

Ako moram na poslu bit u 8:00 onda imam pravo na 4-5 đireva, ni manje ni više. U more sam ušao oko 7:10 i ugodno sam se iznenadio kako je već toplo. Dok sam čekao reful koji će me odvesti na plava prostranstva primjetio sam da su valovi veliki, nekih metar, metar i dvadeset. Prvi đir zagrijavanje i odmah nakon prvog glisiranja na Divuljama, nakon čak šest godina posta, skužio sam zašto su mi Divulje ostale u najljepšem sjećanju. Kada idete prema Splitu val je direkt direkt na provu. Ma skokove kakve god hoćeš i koliko god hoćeš. Za skok su Divulje najbolji skok spot koji sam dugo vremena vidio. Rampe su od metra do po metra koje se lome taman da se stvori jako strm val idealan za skok. Šteta što Divulje tako rijetko funkcioniraju.

U svakom slučaju svaki đir je trebalo dobro iskoristiti. Imao sam ideju da kada idem prema Čiovu na valove jedan lagani skok, a onda down the line rajdanje put obale i pokušati uhvatiti neki veći val za napraviti pravi frontside pred obalom. Skokovi nisu bili problem, ali me nisu baš zanimali, jer bi uletija u reful za 4 kvadrata pa mi se nije dalo sada forsirat i gubit snagu, jer sam htio probati frontside. Što se frontsidea pak tiče, jednom sam uspio napraviti pravi frontside na valu tako da sam na vrhu vala lijepo proklizao. Tu želim pohvaliti moj Starboard Evo 80 koji je fantazija za turnove u odnosu na sve daske do sada. Noge jednostavo same prate dasku i val, bez problema. Daska je nekako prirodna za rajdanje. Uzmite u obzir da sam početnik u waveu pa vjerojatno baljezgam gluposti.

Nakon pet đireva morao sam provjeriti koliko je sati. Bilo je 7:26, taman stignem razrigovati i zaputiti se put Splita. U tih 5 đireva sam nekoliko jako vrijednih stvari naučio:

  • Divulje su najbolji spot za buru, kada bure ima i to za wave i skokove, val je od po metra do metar ipo, a pri početku uvale se već može rajdati frontside bez obzira što je val brz
  • Za Divulje treba veće jedro pa kada uletiš u reful nije lako, ali je zato rajdat slatko
  • Preporučam pravu wave dasku sa malo više litara, koja se može u jako malo mjesta okreniti i nastaviti glisirati
  • Danas sam prvi put u životu vozio čičke od 30 inča i oduševljen sam, puno lakše za skok i rajd
  • Starboard Evo 80 je odlična wave daska, a za Divulje na mojih 95 kila 90 litara Evo bi bio još bolji
  • U 20 minuta surfanja na pravom uvjetu sam se tek ugrijao, ali sam zato jako uživao, idealno bi bilo 45 minuta surfanja, tako da i organizam ima neke koristi (mišići, masnoće…), znači, ranije u more
  • Predlažem vježbanje frontsideova 50 metara prije početka gata, jer se već tu val formira i povećava
  • Jutarnje surfanje je izvedivo i odgovara ritmu moje obitelji i mog posla
  • Obitelj prije svega, a surfanje kada stignem, zato sam i potpisao referendum “U ime obitelji

Do idućeg javljanja, pozdrav! wpid-DSC_1029.jpg wpid-DSC_1034.jpg

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *